Co je non-toxic?

essential-oil-3816410_1920

Co to je, to non-toxic? Pokud jste se dostali k nám na e-shop, museli jste na tento pojem už někdy v minulosti narazit. Od přátel, kolegy v práci, v podcastu, nebo se o tom zmínili v nějakém jiném článku. Ať už jste se o non-toxic dozvěděli jakkoli, jedno je jisté: pravděpodobně netušíte, co to je a o co v non-toxic vůbec jde. A nebo tušíte, ale je to pro vás pořád nepopsaný list papíru. Pojďte se na to tedy společně se mnou podívat.

Většina lidí začne s non-toxic kvůli svým zdravotním potížím či potížím svých blízkých a potomků. Což takhle ale začít ještě před tím, než vám tyto zdravotní potíže začnou?

Obecně se dá říct, že jde o komplexní a holistický (celostní) způsob života. Zahrnuje hlavně péči o tělo, naše blízké a všechny maličkosti okolo nás. Určitě znáte staré a osvědčené přísloví “Všeho moc škodí”. A když se podíváme na náš život, domov, okolí, pracovní prostředí, ovzduší, oblečení, pitnou vodu, jídlo, kosmetiku a drogerii, moc dobře víme, že jsme některými z těchto věcí příliš zahlceni.

Jsou všude kolem nás a nemůžeme se jim vyhnout, můžeme je však dobře využít. Záleží totiž hlavně na tom, jak je aplikujeme, jak je zpracujeme a jak s nimi budeme žít.

Velmi důležitým principem non-toxic je být v psychické pohodě s tím, co jsem změnila, ale i s tím, co změnit nedokážu. A i když není všechno v mém životě BIO, EKO nebo non-toxic, tak to neznamená, že se z toho zhroutím.

Řiďte se proto heslem: Změňte to, co můžete, a tím, co změnit nemůžete, se jednoduše netrapte. 🙂

Já sama jsem se zabývala studiem chemie několik let, absolvovala mnoho hodin v laboratoři a nakonec se stala inženýrem v oblasti kontroly kvality potravin. Za sebe mohu říct, že chemické látky jsou všude kolem nás. Proto ale také vím, že je důležité je rozlišovat. Vědět, které látky jsou definovány jako “škodlivá chemie” a je lepší se jim z krátkodobého nebo dlouhodobého hlediska vyhnout, a pak a ty, které můžeme označit jako "neškodná chemie", a ty preferovat.

Principy non-toxic:

1. Méně je více

To, co je schválené a bezpečné, ještě neznamená, že ve větší míře neškodí. Všechna kosmetika, která se uvádí na trh, je schválena a musí mít zprávu o bezpečnosti výrobku. Všechny látky v ní obsažené jsou jednotlivě bezpečné, ovšem nikdo už nezkoumá, kolik přípravků v domácnosti použijete a v kolika z nich se určitá látka nachází. Ve větší míře se pak může stát problematickou. Do toho ještě přidejte faktor naší individuality. Někdo je totiž více citlivý a může mít na nějakou látku reakci prakticky okamžitě a nebo až za dlouhou dobu.

2. Kumulativní a koktejlový efektlipstick-791761_1280

Představte si obyčejný pracovní den a vaši ranní rutinu. Ráno vstanete, vyčistíte si zuby, opláchnete si vodou obličej, možná si ho nějakým přípravkem vyčistíte, poté nanesete krém, někdo i make-up.
Oblečete se do čerstvě vypraného voňavého prádla, navoníte se oblíbeným parfémem. Ještě před odchodem vyklidíte myčku a vezmete si z ní hrneček, do kterého si uvaříte kávu. A jdete do práce.

Poznáváte se v tom? Kdo by ne, je to rutina téměř každého z nás. Zkuste si teď spočítat, kolik konvenčních kosmetických přípravků a drogerie jste jen během rána použili, nebo jste s nimi přišli do kontaktu. Nestačí vám obě ruce, že? 🙂

A to je pouze ráno. Rozhodně vás tím nechci strašit, jen tím chci poukázat na to, že za jedno ráno použijeme opravdu mnoho přípravků, které obsahují sice bezpečnou látku, která byla otestována na danou koncentraci, avšak nikdo už nekontroluje, kolik takových produktů na sebe aplikujeme a jak je zkombinujeme. Produkty obsahují tu samou látku, jež jsme už použili a v tu chvíli se nám daná látka začíná v těle kumulovat.

Je tedy na místě vyhledávat v případě kompromisních výrobků výrobky s různými diskutabilními složkami a tyto složky střídat, aby se nehromadily v organismu. Koktejlový efekt je vám možná známý z potravin jedná se o interakci různých chemických látek v organismu, které jsou samostatně bezpečné a prozkoumané, avšak společně vytváří mnohdy neprobádané látky, které mohou být nebezpečné.

3. Princip předběžné opatrnosti

V případě potenciálně rizikových látek, které jsou nahraditelné, a nemusí tedy v daném výrobku být, se zkusme držet principu předběžné opatrnosti. Jak se anglicky říká: Better safe than sorry.

 

JAK tedy začít s non-toxic?

První krok jste již učinili přečetli jste si tento článek. 🙂 Druhým krokem je pokračovat v hledání informací. Pojem "non-toxic" pochází z facebookové skupiny a organizace Svět Non Toxic, která má dnes již přes 55 000 členů. Zaštiťují ji zkušení administrátoři a odborným poradcem je inženýrka chemie. Jejich tým hodnotí složení každého výrobku dle přísných kritérií a poté rozhodne, zda je výrobek non-toxic, kompromisní (to jsou přípravky, na které může někdo mít horší snášenlivost, nebo obsahují diskutabilní složky, které nelze snadno nahradit) nebo není non-toxic ten neschválí.

Pokud je výrobek schválen, je možné jej označit za netoxický/non-toxic a již nyní existují specializované e-shopy, které tyto výrobky prodávají, jako jsme třeba my.  Pokud složení výrobků nerozumíte, nebo se vám nechce ho zkoumat, nevadí, my jsme tuto práci už provedli za vás a každý výrobek, který byl schválen jako non-toxic, jsme na našem e-shopu zřetelně označili, aby pro vás bylo snadné jej najít.

makeup-brushes-1761648_1280

Na našem e-shopu také najdete přírodní výrobky, které pro vás vybíráme. Nepodporujeme tzv. greenwashing, tedy že se výrobek ekologicky pouze tváří, ale složením ekologický rozhodně není. Kontrolujeme složení každého výrobku, takže nikdy na našem e-shopu nenajdete výrobky se škodlivými chemickými látkami, které bychom sami nikdy nepoužívali. Všechny výrobky také osobně testujeme, neprodáváme nic, co bychom sami nevyzkoušeli.

 Co je to kompromisní výrobek?

Možná se setkáte s označením kompromisní výrobek, proto vám jej blíže představíme. Je to výrobek, který může obsahovat některou problematickou složku, ale těžko se nahrazuje a zároveň pořád není škodlivý pro naše zdraví v omezené míře. Někteří lidé mohou mít horší snášenlivost těchto výrobků, jiným ale nevadí vůbec. Týká se to zejména dekorativní kosmetiky a některé přírodní kosmetiky.

woman-570883_1280 Je všechna přírodní kosmetika automaticky non-toxic, resp. bezpečná?

Označení "přírodní kosmetika" není zakotveno v legislativě, proto si vlastně toto označení může dát na obal každý výrobce. Opět je na nás, abychom nepodlehli tzv. greenwashingu a četli složení výrobků. Přírodní může být např. phenoxyethanol, který je používán jako náhrada za parabeny a jako konzervant. Je to přírodní? Ano, protože se to vyskytuje v přírodě v zeleném čaji nebo je vylučován žlázami dominantních samců králíků. Je to povolená látka legislativou? Ano, může být v produktu obsažena do 1% koncentrace. Je to bezpečné a non-toxic? Ne, protože studie prokázaly podráždění očí, alergické reakce, ekzém nebo kopřivku, a u pokusných zvířat byly dokonce prokázány negativní vlivy na vylučovací soustavu.

Pokud je to kosmetika masivně propagovaná reklamou, či MLM, zpozorněte a nenechte se oklamat líbivými sliby a zázraky na počkání a čtěte složení.

Najděte si spolehlivého výrobce, kterému věříte a může se prokázat například relevantními certifikáty (hlavně velké firmy) či u malých výrobců se jich přímo zeptat na původ složek.

Udržitelnost a ekologie

Filozofie non-toxic je o samozřejmě o redukci množství používaných látek, ale také o udržitelnosti, ekologii a zodpovědnému přístupu k používaným materiálům a lokálnosti výrobků. Proto tedy záleží na biologické odbouratelnosti, výrobě materiálů, jejich dovozu a zemi výroby. V neposlední řadě je to také vlastní soběstačnost.

Závěrem

Non-toxic je životní styl a stejně jako všechny životní styly není dobré ho vést z extrému do extrému. 
Proto naše rada na závěr zní: Všeho s mírou a s rozvahou, a trošku i selským rozumem.

Vezměte zodpovědnost do vlastních rukou a kde si nebudete jistí, spolehněte se na nás, že vám budeme nápomocni!

Vaše Marťa